'



Όνομα

Theme Layout

Theme Translation

Trending Posts Display

Home Layout Display

Posts Title Display

404

We Are Sorry, Page Not Found

Home Page


http://fkolk4.wordpress.com/2013/10/14/ubuntu-13-10-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%BF/


Πηγή http://fkolk4.wordpress.com/
 
Σε λίγες ημέρες (στις 17 Οκτωβρίου 2013) θα κυκλοφορήσει επίσημα η νέα έκδοση του Ubuntu με αριθμό έκδοσης 13.10.
Εδώ και αρκετό καιρό για την έκδοση αυτή υπάρχουν διάφορα σφάλματα που επηρεάζουν τους Έλληνες χρήστες.
Τα σφάλματα αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με τον νέο δείκτη διάταξης που χρησιμοποιεί το Ubuntu, τον indicator-keyboard.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή το δημιουργεί το σφάλμα launchpad bug #1226962, κατά το οποίο όταν χρησιμοποιείται η ελληνική διάταξη πληκτρολογίου δεν λειτουργούν πολλές από τις συντομεύσεις όπως ctrl+c (copy), ctrl+v (paste) κτλ.
Το σφάλμα αυτό είναι αρκετά σοβαρό και δικαιολογημένα θα μπορούσε να αποτρέψει πολλούς χρήστες από την εγκατάσταση της νέας έκδοσης του Ubuntu.
Άλλο ένα νέο χαρακτηριστικό του Ubuntu 13.10, είναι πως ο indicator-keyboard χρησιμοποιεί πλέον τις συντομεύσεις πληκτρολογίου του i-bus για την αλλαγή διάταξης (super+space, shift+super+space), οι οποίες είναι άβολες στη χρήση.

Παρακάτω θα δούμε έναν τρόπο για να επαναφέρουμε στο Ubuntu 13.10 τη γνώριμη ως τώρα λειτουργία όπου η εναλλαγή διατάξεων θα γίνεται από τον κλασσικό συνδυασμό πλήκτρων alt+shift και κάποιες άλλες δημοφιλείς παραλλαγές του (ctrl+shift και Caps Lock). Με αυτόν τον τρόπο, δεν επηρεαζόμαστε  επίσης και από το πρόβλημα με τη λειτουργία των συνδυασμών πληκτρολογίου κατά τη χρήση της ελληνικής διάταξης.
Για την αλλαγή διάταξης, θα χρησιμοποιήσουμε το κλασσικό στο Linux setxkbmap αντί του i-bus που χρησιμοποιεί.
Για να το κάνουμε αυτό, θα γράψουμε ένα μικρό script με μια εντολή που θα ενεργοποιεί την εναλλαγή πληκτρολογίου μέσω του setxkbmap. Αντιγράψτε το περιεχόμενο ενός από τα παρακάτω τρία script ανάλογα με το ποια συντόμευση πληκτρολογίου σας βολεύει περισσότερο και αποθηκεύστε το κάπου.

Εναλλαγή διάταξης πληκτρολογίου με alt+shift:
1
2
#!/bin/bash
setxkbmap -option grp:switch,grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll us,el
Εναλλαγή διάταξης πληκτρολογίου με ctrl+shift:
1
2
#!/bin/bash
setxkbmap -option grp:switch,grp:ctrl_shift_toggle,grp_led:scroll us,el
Εναλλαγή διάταξης πληκτρολογίου με Caps Lock:
1
2
#!/bin/bash
setxkbmap -option grp:switch,grp:caps_toggle,grp_led:scroll us,el
Μετά, κάντε το εκτελέσιμο δίνοντας την εντολή στο τερματικό
1
chmod +x /το/όνομα/του/script
Για παράδειγμα, εγώ έχω αποθηκεύσει το δικό μου script με όνομα greekxkblayout στον κατάλογο /usr/local/bin/, οπότε θα πρέπει να δώσω την εντολή
1
sudo chmod +x /usr/local/bin/greekxkblayout
Αν αποθηκεύσετε το δικό σας script κάπου μέσα στον προσωπικό σας φάκελο, τότε στην εντολή δεν χρειάζεται το sudo.
Επόμενο βήμα θα είναι να ορίσουμε το script ώστε να εκτελείται κατά την εκκίνηση του λειτουργικού μας.
Ανοίγουμε λοιπόν τα προγράμματα εκκίνησης του Ubuntu, πατώντας alt+F2 και δίνοντας την εντολή gnome-session-properties.
Αυτό θα ανοίξει το παράθυρο με τις υπηρεσίες εκκίνησης του λειτουργικού μας (περισσότερα για τις υπηρεσίες εκκίνησης μπορείτε να βρείτε εδώ).
Πατάμε «Προσθήκη» ή “Add”, ανάλογα με το ποια είναι η γλώσσα συστήματος που χρησιμοποιούμε.
add-startup-service
Θα δούμε το παράθυρο δεξιά. Από εδώ, πατώντας πάνω στο κουμπί «Περιήγηση», εντοπίζουμε το script μας και το προσθέτουμε στις υπηρεσίες εκκίνησης. Αν θέλουμε, μπορούμε να ορίσουμε και κάποιον τίτλο, κάποιο εικονίδιο, ή κάποιο επεξηγηματικό σχόλιο στα αντίστοιχα πεδία.

Έτσι, από την επόμενη εκκίνηση, το σύστημά μας θα αλλάζει διάταξη πληκτρολογίου με τον συνδυασμό πληκτρολογίου της προτίμησής μας και θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Ubuntu 13.10 όπως και πριν.

** Θα πρέπει να έχουμε υπόψη πως όταν θα αλλάζουμε τη διάταξη του πληκτρολογίου, δεν θα φαίνεται η αλλαγή στον δείκτη πληκτρολογίου στην μπάρα μενού, μιας και δεν χρησιμοποιούμε το i-bus και έτσι ο δείκτης δεν αντιλαμβάνεται την αλλαγή διάταξης.

Leave A Reply

Δημήτρης Κουκοράβας

[name= Δημήτρης Κουκοράβας]

[img=https://lh3.googleusercontent.com/-YKTns1xLODg/XaldIvAoAUI/AAAAAAACPEo/oCji2yIiFT0w8JJUgGKMKUgXZMGxIPvngCEwYBhgLKsoDAMBZVoDGoO4yiiKz-Bpg1vtpIu2kqHNHhMr2etwebOt_Yc4DrZvBe-mQa0FKhc_x39gG5eURPF_8FZB-zshMFX_3k1wtOhGc4sC8LJPxcKyOrKMIcOLcuoEy0tXuDT-HR2MJQfQCUGdctFkTGbGmozQUBLpF6PdmA87nsZNEPbw5saMOBacugztTWFuAekmHQEKVhrmW_wH93RlTO70JOFIeff4G2MdQuuo5Bh8TZEQru1nQ8MDpTEHUgdDnLhlLfHUkASXpu6GTzvK-IaJPGBUVeeWYVCRuAtQGlDFMg-9XSZsAbG_FOg7AOl8tS49jkq1Dy2iw4bi6anxbwInJL-ObxeURYtwfFKz4udHSAhM8TKZwFDcUrZw_T5Z5_kP5urr0f5gdeRwdksfT_6871CqXqqm_dKj-ZQXSN8zAUQGVyRiwWKeQmik3zz3tckvIBn4M5kJCTPXbIluwys976U9IKTL6M_TgImHxtqywFHhhYPHSVr4pke5Wk7EDVLigjSUnN5ZauhBE-mEio3OuM66AW_43m9zHpJnFaAU510ylaQa9DHeaBxMPMcIgvE44Db9VDB_rwOIw6V_UpQss0vyldVUjt9kW5EMw8YTu8wU/w140-h140-p/2019-10-17.jpg]

[description= Αυτό το blog το έχω κυρίως σαν σημειωματάριο για όλα τα βιτσιόζικα πράγματα που κάνω στις συσκευές μου (και όχι μόνο).]